Има надежда за младата звезда на България

35

Има надежда за младата звезда на България Габриела Петрова

Световната антидопингова агенция (WADA) излезе с официално становище за препарата мелдоний, с който гръмнаха редица спортни звезди. Както е известно, Спортист № 1 на България за 2015 г. Габриела Петрова също даде положителна проба за мелдоний, който е забранен от 1 януари 2016 г. Най-много са положителните проби за препарата на руските спортисти, като най-известните имена са на тенисистката Мария Шарапова и на плувкинята Юлия Ефимова.

„В случаите, когато в допинг пробата мелдоний е по-малко от 1 микрограм и тя е взета до 1 март 2016 г., ще сравним със случаите с препарата до 1 януари 2016 г. В такъв случай се допуска, че атлетът не е приемал препарата умишлено, след неговата забрана“, се казва в изявлението на WADA.

Спортист номер 1 на България Габриела Петрова е дала положителна допинг проба на 6 февруари, а резултатът стана ясен на 4 март. Това означава, че ако количеството мелдоний в кръвта е до 1 микрограм, тя би трябвало да не понесе наказание и да продължи без проблеми своята състезателна дейност.