Строителството на „Южен поток“ е било възстановено

63

В района на Анапа (Краснодарска област), където е началната точка на газопровода „Южен поток“, са възобновени активно строителните дейности, според „Известия“.

По информация на изданието, на площадката има десетки машини, техника, работници и бетонни тръби. На площадката е разположено и информационно табло, което показва, че в участъка работи корпорацията Strabag.

От московския офис на компанията потвърждават, че работата е по тунела през планината и е по заявка на „Газпром” в рамките на проекта „Южен поток.”

През 2012 г. именно в района на Анапа тържествено бе дадено началото на строителството на „Южен поток”. Там се състоя символичното заваряване на първите тръби от газопровода.

Само преди по-малко от месец прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков заяви, че проектът „Южен поток“ не съществува и Русия не е изготвяла никакви нови предложния към Европейския съюз, няма данни и за това, че Еврокомисията е изменила своето отношение по този въпрос.

Дни преди изявлението на Песков заместник-министъра на енергетиката в Русия Юрий Сентюрин коментира, че българските партньори повдигат въпроса за възобновяване на преговорите за „Южен поток“.

„Знам, че българските ни партньори активно поставят въпроса дали да се възобновят преговорите по „Южен поток“. Това е последната информация, която дойде при нас в министерството.“ – каза той.

„Газпром“, заедно с европейските си партньори, бе планирано да изгради газопровода „Южен поток“ с капацитет от 63 милиарда кубически метра газ по дъното на Черно море през България към Европа. Въпреки това, поради позицията на Европейската комисия, Русия се отказа от проекта и започна да работи по проекта „Турски поток“ – през Турция и за Европа, който също бе спрян заради влошилите се отношения между двете страни.