Магазините у нас пълни с риба от Фукушима

98

Замразена и консервирана риба от радиоактивната зона около авариралата японската атомна централа „Фукушима“ се продава свободно в търговската мрежа у нас. Това показва проверка на „Телеграф“.

Тя може да се разпознае по района на улов, който е описан върху етикетите на морските деликатеси – FAO61. В една от веригите например се продават рижки шпроти, произведени в столицата на Латвия Рига, в бурканче. На етикета пише, че районът на улов е именно зона 61. В друг магазин пък можете да намерите замразена сьомга за около 6 лева килограм от същия район.

Има и рибни пръчици в полуготов вид, които струват 3,50 лева, като зоната на улов отново е FAO61. На пазара има и рибни консерви, които също съдържат риба същия район. Маринован зарган, уловен от същата опасна зона FAO61, може да се види по рафтовете на магазините. В началото на годината бе съобщено, че водите в района на аварията съдържат високи нива на цезий и други радиоактивни изотопи. Нивото им се е покачило драстично след последния теч от АЕЦ „Фукушима“ през май 2014 г.