Ердоган и Доган били в открит конфликт, заради това се ражда ДОСТ

51

Между Ердоган и Доган има открит конфликт, появата на ДОСТ се дължи на този открит конфликт. Докато Ердоган и Доган са живи и здрави, ДПС и ДОСТ ще са в люта битка. Това коментира журналистът Илхан Андай в сутрешния блок на БиТиВи.

„Докато е жив и здрав Ердоган, ДОСТ ще има в България. След като инкасират загубите, ДОСТ ще има нов лидер и ще бъде възприеман като по-коректен партньор от останалите политически сили, като потенциален коалиционен партньор от останалите политически сили”, обясни Андай.

Според него, макар партията на Лютви Местан да е била моделирана като българска политическа сила, „след учредяването можем да кажем, че ДОСТ е сателит на партията на Ердоган у нас”.

Изказването на депутата от партията на някогашните „Сиви вълци” Семир Ялчън на форума на ДОСТ, че Турция е там, където се говори турски, според Андай не е изненада, защото лексиката на националистите е такава и не може да се промени – какъвто е и случаят с Волен Сидеров у нас.

Журналистът посочи още, че откриването на форума с цитати от Корана било нормално, при положение, че ДОСТ се цели специално в избирателите от смесените региони.

По думите му, турският натиск върху водещи кадри на ДПС да „дезертират” продължава да е много силен, като в края на март трима депутати, двама кметове и един активист са чакали с часове на Капъкуле. Всички, освен народните избраници, са били принудени да попълват формуляри, каквито се дават на лица, които са потенциална заплаха за сигурността.