Драма с черна магия и ходжи влезе за разглеждане в съда

115

Странен случай със замесени ходжи и врачки ще разглежда съдът в Благоевград. Окръжната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу В. К. от Сандански за палеж на имущество на значителна стойност в село Горно Спанчево, Сандански. Пожарът е представлявал опасност за живота за намиращата се в къщата жена.Обвиняемият В. К. живеел със съпругата си и дъщеря си в Сандански. Дъщеря му е имала психически проблеми, които той е обяснявал с направена й магия. По тази причина обвиняемият ходел при ходжи и врачки, за да развалят магията. Те са му казвали, че магията е направена от близък човек и че това е съпругата на починалия му брат – М. К., с която обвиняемият бил в лоши отношения. По същото време тя е живеела на втория етаж в наследствена къща, собственост с обвиняемия, в село Горно Спанчево.

Вечерта на 3 март 2015 година по време на поредния пристъп на психическо разстройство на дъщеря му, обвиняемият В. К. посетил врачка до град Кресна, която ляла куршум на дъщеря му. На връщане вкъщи той е разбрал от съпругата си, че детето им вече е в по-добро психическо състояние. Обвиняемият предположил, че отново причината за състоянието на дъщеря им през онази вечер било предизвикано от магия, направена от М. К.

Ядосан той слязъл в гаража, където взел бутилки с нафта и бензин, чифт ръкавици и конци от превързочни материали, и отишъл с автомобила си до село Горно Спанчево, където живеела М. К. Имотът е представлявал дворно място със застроена в него двуетажна жилищна сграда. Вечерта на инцидента обвиняемият безпрепятствено влязъл в нея, напоил конците с лесно запалима течност и счупил стъклото на входната врата на жилището, разположено на втория етаж и обитавано от М. К. От направения процеп хвърлил в коридора на жилището запаления парцал и бутилките с нафта и бензин, след което избягал и се прибрал в дома си в Сандански.

Разбудена от шума пострадалата станала и отишла до вратата, където видяла горящия огън. Започнала да го тъпче с крака и след това го заляла с вода. След като загасила отъня жената сигнализирала органите на МВР.

В хода на досъдебното производство били извършени необходимите процесуално-следствени действия: огледи на местопроизшествие, пожаро-технически и химическа експертизи, разпити на свидетели.

Налице е била реална опасност за живота на пострадалата и от разпространението на пожара върху цялата къща, като единствено своевременната намеса на жената е предотвратила това.

Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи заседание по делото.