Турция наказва България

35

Правителството на Давутоглу е наложило забрана за сътрудничество с Хасково, Свиленград и Бургас. Депутат пита външния министър Даниел Митов какво прави по въпроса.

България губи 25,2 млн. евро от Европейския съюз по програмата за гранично сътрудничество между България и Турция заради признаването на „арменския геноцид“.

Правителството на турския премиер Ахмет Давутоглу е наложило забрана за партньорство с Хасково, Свиленград и Бургас. Решението на турското външно министерство да не се работи с местните власти е наложено по дипломатически път заради декларациите на общинските съвети, осъждащи масовото избиване на арменците от Османската империя в началото на 19-ти век.

Бургас, Хасково и Свиленград ще изгубят няколко милиона, защото няма да могат да намерят турски партньори по проектите са за предотвратяване последствията от природните бедствия. За градове като Хасково, където реки разрушават мостове и диги и стават наводнения, замразяването на проектите е истински скандал.

Депутатът от региона Борислав Иглев е задал парламентарен въпрос към външния министър Даниел Митов, в който го пита какво прави българското правителство по въпроса, показа проверка на Епицентър. бг.

Иглев посочва, че правителството трябва да има ясно позиция по въпроса, тъй като през през 2015 г. българският парламент прие декларация, осъждаща масовото избиване на арменците и обяви 24 април за Ден за възпоминание на неговите жертви. В конкретния случай за Хасково мотивът е, че общинските съветници са гласували преименуването на парк с името „Арменци“ във връзка със 100-годишнината от арменския геноцид.

Поради тази причина местната власт няма да получи никакви средства по оперативната програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Парите по програмата по най-важната ос „Околна среда“ щяха да бъдат използвани за предотвратяване и намаляване на последиците от природни бедствия, които се превърнаха с злощастна съдба за Хасковско, Симеоновградско и Свиленградско.

Борислав Иглев пита министъра на външните работи Даниел Митов какви действия е предприела България за защита на интересите на засегнатите общини.

Общият размер на средствата по програмата за трансгранично сътрудничество възлиза на 29 642 896 евро, от които 25 196 460 евро са от Инструмента за предприсъединителна помощ, а 4 446 436 евро са национално публично съфинансиране, предоставено от двете държави.