Съдят тарикат, събирал пари за „американски филм“

66

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Ахмед А, на 44 г., за измама с цел да набави за себе си имотна облага, като е поддържал заблуждение у другиго и с това му причинил имотна вреда.

Обвиняемият Ахмед А. е предаден на съд за това, че на 16 октомври 2014 г. уверил Ахмед Ш., че са му необходими пари за заснемане на американски филм и с това причинил на Н. Ш., негова майка, вреда в размер на 18 000 лева. Обвиняемият бил управител на фирма и се занимавал с частен бизнес – изготвял професионално портфолио, снимков материал и други подобни дейности за свои клиенти. За тази цел наемал хора на работа.

Обвиняемият и Ахмед Ш. се познавали покрай бизнеса. През април-май 2014 г. двамата се срещнали. Ахмед А. се похвалил, че започнал да снима филми за американски компании и световни продуцентски агенции. Предложил на Ахмед Ш. да го включи в бизнеса. Той се съгласил да участва с парични средства. През месец юни 2014 г. двамата заминали заедно за Турция, където прекарали около два месеца. Целта на пътуването била Ахмед Ш. да види лично как се снима филм по проект на обвиняемия.

По време на престоя им Ахмед А. постоянно ходел на срещи, като казвал, че се вижда с актьори и продуценти, но Ахмед Ш. не присъствал на нито една от тях, нито на снимките на филма. Обвиняемият Ахмед А. му обяснявал, че това било невъзможно. Когато се върнали в България, Ахмед А. заминал за София, а приятелят му се прибрал в Пловдив. През октомври 2014 г. обвиняемият се обадил на Ахмед Ш., за да се видят. Срещата се осъществила на 16 октомври 2014 г. в кафене в центъра на Пловдив.

Ахмед Ш. отишъл с двама свои приятели. Обвиняемият му казал, че разполагал с проект за филм, който щял да снима с американска компания, но не му достигали финансови средства за закупуване на техника. Предложил на Ахмед Ш. да му бъде партньор, като му даде 20 000 лева и обяснил, че снимките щели да продължат седем месеца и след това щял да му върне 35 000 лева. Той поискал парите веднага, иначе щял да покани друг партньор за бизнеса, а него повече нямало да го търси.

Пострадалият Ахмед Ш. споделил с майка си за проекта. Понеже и тя познавала обвиняемия и му имала доверие, се съгласила да даде пари. Ахмед Ш. получил от майка си 18 000 лева и ги предал на обвиняемия. Ахмед А. казал, че на следващия ден щял да закупи техника и да започнат снимките, както и да подпишат документ за предадената сума. Това обаче не се случило. Той постоянно обяснявал, че е извън България.

През януари 2015 г. двамата се срещнали в София. Обвиняемият обяснил, че скоро предстои сключване на договор за снимките, но документ за дадените 18 000 лева между двамата отново не бил подписан. Ахмед А. твърдял, че нямал в себе си лична карта. След това Ахмед Ш. не успял да осъществи повече телефонна връзка с обвиняемия. През ноември 2015 г. след като разбрал, че е бил измамен от Ахмед А., пострадалият подал жалба в Четвърто РУ на МВР-Пловдив, като до момента парите на са му възстановени.

Ахмед А. не се е признал за виновен. Фактическата обстановка по делото се доказва от разпити на свидетели, протоколи и др.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.