Екзекутираха китайския милиардер Лю Хан

74

В Китай беше изпълнена смъртната присъда на минния магнат Лю Хан, който беше признат за виновен по 13 члена от наказателния кодекс на Китайската народна република. Изпълнението на присъдата трябва да е поредното доказателство, че в Китай пред закона са равни всички… или почти всички.Както съобщава изданието South China Morning Post, цитирано от politikata.net, присъдата на Лю Хан беше произнесена още през май миналата година и беше потвърдена в началото на февруари т.г.

Hanlong Group, която Лю Хан основава през 1997 г. и я прави един от най-големите доставчици на желязна руда в света, беше глобена с 300 милиона юана за предоставяне на невярна информация при получаване на банкови кредити.

Върховният народен съд в провинцията Хубей в понеделник издаде указ за изпълнение на смъртното наказание на още четирима съучастници на Лю Хан. В мегаделото фигурират общо 36 човека. Петима са осъдени на смърт, петима – на смърт с две години отсрочка, четирима – на доживотен затвор, останалите 22-ма имат различни срокове лишаване от свобода, съобщи utroruse.com

Задно с Лю Хан беше екзекутиран и неговият брат Лю Вей, а така също Тан Сянбин У, Чжан Дунхуа и Тян Сянвей Ю. Преди екзекуцията съдът разреши на осъдените да се сбогуват със семействата си.

По информация от хонконгски журналисти, Лю Хан бил тясно свързан с бившия ръководител на службата за държавна сигурност в КНР Чжоу Юнкан, което му позволявало дълго време да бяга от отговорност. През декември миналата година обаче Юнкан беше отстранен от длъжност и лишен от партиен билет. Очаква се в близко време и на него да му бъде повдигнато обвинение в корупция. По данни на следствието, ексшефът на държавна сигурност е вземал подкупи и назначавал на високи постове свои роднини и приятели.