Бургаския апелативен съд остави в затвора опасен турски контрабандист

23

Оставиха в ареста турския гражданин Байрам Караджа, пренесъл контрабандно боеприпаси за огнестрелно оръжие

Бургаският апелативен съд потвърди наложената от Окръжния съд в града мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин Байрам Караджа (държавен служител на Република Турция). Той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „г“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Повдигнатото обвинение срещу Караджа е за извършен опит на квалифицирана контрабанда (на боеприпаси за огнестрелно оръжие – 35 броя патрони) , за което престъпление се предвижда наказание от три до десет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева, като съдът може вместо глоба да наложи конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Квалифицирана контрабанда е тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т.7 от НК.

Караджа вече е осъждан на територията на Р. България  за извършено на 26.04.2015 г. престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, като му е било наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца, чието изпълнение  е било отложено за срок от 3 години. Настоящото престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „г“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК е   извършено в изпитателния срок на това условно осъждане.

Според прокурора, от  събраните към този момент доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че Караджа е извършил престъпното деяние. То се потвърждава от извършените разпити на митническите служители от ГКПП „Малко Търново“, които са открили боеприпасите. Патроните, които са от калибър 9мм., са годни за употреба от огнестрелно оръжие. Това е доказано от вече извършена експертиза. Според представителя на държавното обвинение, е възможно Караджа да се укрие или да извърши ново престъпление. Тази възможност се мотивира от факта, че Караджа няма постоянен адрес на територията на Р. България. Турският гражданин е обвинен в тежко умишлено престъпление, което е извършено в изпитателния срок на влязла в сила преди по-малко от година осъдителна присъда срещу него.

Съдът се съобрази с мотивите на прокурора и задържа под стража Караджа.

Определението на Апелативен съд –Бургас е окончателно.