„Ислямска държава” изготвя план да избие еврейски деца в Турция

45

Терористи от ДАЕШ (“Ислямска държава”) имали напреднали планове за избиване на еврейски деца в Турция, атакувайки детски градини, училища и младежки центрове, разкрива британската медия Sky News, цитирана от АП.

Според разузнавачи информацията за „предстоящата” атака е била получена от шестима души от „Халифата”, които са били арестувани в южния град Газиантеп през последната седмица. Най-вероятната цел на нападението може би е Истанбулската синагога в Beyoglu, която към нея има обществен център и училище, отбелязва британската медия.

Източник от разузнаването каза пред Sky News, че на фона на тези обстоятелства са предприети извънредни мерки за сигурност, както и предупреждение в еврейската общност за бдителност. По думите му приложени са антитерористични мерки „Това е повече от реална заплаха. Това е активен заговор”, добави източникът.

Разузнавачите не знаят за кога е запланувана атаката, но смятат, че може да е през следващите 24 часа или през следващите дни. Вчера Израел призова гражданите си да напуснат Турция.