„Билд“: София най-опасен в ЕС – заради протестите

26
blank
Снимка: Илюстративна

Броени дни след кървавите терористични атентати в белгийската столица американската консултантска компания „Мърсър“ представи годишната си класация за безопасността и качеството на живот в 230 града по целия свят, пише германският вестник „Билд“, цитирани от 24chasa.

Въпреки че е съставен преди екстремистките нападения в Брюксел, списъкът включва 17 населени места в Европа, които са определени като рисковани за живеене. Германските градове не са сред тях.

Оказва се, че най-опасните градове на Стария континент са Киев, Белград и София, като българската столица заема първо място в рамките на Европейския съюз. Оценката е направена на база критерии като ниво на престъпност, вътрешна стабилност, държавна полицията и правосъдие, геополитическата ситуация със сигурността.

Украинската столица попада на първо място в класацията заради военните действия, които се водят в източната част на страната, докато Белград е сочен като втория най-опасен град заради вандализма и кражбите. Негативите за София идват най-вече заради бунтовете и протестите, които измъчват често най-бедната държава в ЕС.

Столиците на Румъния и Хърватия заемат съответно четвърта и пета позиция, следвани от градовете на балтийските държави.