България е новата алтернатива за мигрантите, твърди германска медия

32

България е новата алтернатива за мигрантите след затварянето на „Балканския маршрут“, обяви „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирана от БГНЕС.

Според изданието освен че ще се насочат към страната ни, бежанците и ще остават тук, тъй като трудно ще могат да продължат пътя си към Сърбия и Румъния.
В Румъния естествена преграда за по-нататъшното предвижване се превръщат Карпатите. Що се отнася до Сърбия, то нейните граници с ЕС се намират под внимателно наблюдение и контрол. Така че многобройните мигранти остават в България, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Други възможни маршрути започват от южните турски пристанища Мерсин и Анталия или от Атина. От тях мигрантите потеглят с малки корабчета или рибарски лодки през Средиземно море към Италия, като пътуването им струва между 3000 и 5000 евро.
Част от бежанците се опитват да проникнат от Гърция в Албания, откъдето по море стигнат до Апенините или по суша пътуват към Северна Европа.

Гръцко-албанската граница обаче е по-трудна за преодоляване в сравнение с морската с Италия заради особеностите на албанския ландшафт и планинския характер на местностите. Освен това по-нататъшното предвижване от Албания по посока на Черна гора и Босна и Херцеговина е трудно заради мините, останали от 90-те години на миналия век, отбелязва изданието.

Преди дни Австрия предупреди, че очаква над 1 млн. мигранти да тръгнат към България след затварянето на „Балканския маршрут“. Австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Майтнер дори посочи, че страната вече се подготвя за такъв сценарий. В средата на март за пренасочване на бежанците към България предупреди и Би Би Си, като подчерта, че затварянето на съществуващия маршрут със сигурност няма да спре мигрантите по пътя им към Западна и Северна Европа.

Източник: offnews.bg