Ен Би Си: Убит е Хаджи Имам, вторият човек в „Ислямска държава”!

34

Хаджи Имам – вторият най-важен човек в групировката „Ислямска държава”, е бил убит в Сирия от водените от САЩ коалиционни военни сили. Това съобщиха служители от американската отбрана, цитирани от Ен Би Си.
Имам, който е познат и под бойния псевдоним Абд ар-Рахман Мустафа ал-Кадили, е заместник-командир на групировката и се смята за нейния втори лидер. Миналата година държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви награда от 7 млн. долара за информация за неговото местонахождение.

Според информацията, Имам е убит в светлата част на деня при операция на американски спецчасти в Сирия, която е имала за цел да го арестува. Още трима души са загинали. Това се е случило „този месец”, според източниците.

Имам е бивш член на „Ал Кайда” в Ирак, части от която по-късно се вливат в „Ислямска държава”. Той е бил на служба при злокобния лидер на „Ал Кайда” в Ирак Абу Мусаб ал-Заркауи и е бил негова дясна ръка, твърди „Тайм”. Ал-Кадили действал като лидер на „Ислямска държава” след раняването на лидера й Абу Бакр ал-Багдади. Смята се, че Имам е един от най-опитните бойци в терористичната организация и е бил сочен за наследник на Багдади.