Руски цигани се вдигнаха на бунт за газ

82

Няколкостотин роми от руското село Плеханово край град Тула се вдигнаха на бунт заради повреда на местния газопровод, предава агенция „Тулски новости“. Аварията остави без газ близо 2000 души, което изкара недоволните цигани на улицата. Размириците започнаха в сряда, когато ромите започнаха да палят автомобилни гуми и да замерят с камъни служителите на газовата служба, опитващи се да отстранят повредата.
В четвъртък сутринта, за да потушат бунта, в ромския квартал на селцето бяха изпратени около 500 полицейски служители. Сред униформените има сътрудници на силите за борба с масовите безредици и на вътрешни войски, уточняват агенцията. Колоната полицаи е придружавана от булдозери. По данни на медията четирима от участниците в бунта са арестувани.

По-късно стана ясно, че ромите незаконно са се присъединили към газопровода и това е причинило аварията. Опитите на службите да срежат нелегалните тръби обаче срещнаха яростен отпор от страна на мургавите жители на Плеханово. Те направиха жива верига пред газопровода, което доведе до стълкновения с полицията, допълва НТВ.

Циганският барон на местния табор Иван Григориевич обясни, че ромите не веднъж са се опитвали законно да си прокарат газ в квартала и дори купили необходимото оборудване, но „чиновниците не им давали да се газифицират“. От своя страна представители на газопроводното дружество в Тула опровергаха твърденията на циганите и заявиха, че „всеки, който е поискал да получи услугата, я получава“. В крайна сметка аварията беше отстранена и подаването на газ беше възстановено почти в цялото село, с изключение на циганския квартал.

Бунтът в Плеханово провокира местните власти да започнат проверка и на законността на построените от ромите домове. Ръководителката на културната автономия на руските цигани Надежда Деметер обвини администрацията, че вместо да помогне на ромите да узаконят къщите си и да получат газ, те се конфронтират с тях. /БЛИЦ

Мила КУДРИНА, кореспондент на „Монитор“