Операция на ГДБОП! Неутрализираха престъпна група за пране на пари ощетила бюджета на страната

114

Поредна операция на служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура срещу данъчни престъпления и пране на пари

Неутрализирана е организирана престъпна група, ощетила данъчната, финансовата и осигурителната система на страната ни

Специализирана полицейска операция на служители на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, бе реализирана на територията на страната. Разследването е насочено към неутрализирането на дейността на организирана престъпна група, занимаваща се с данъчни престъпления и пране на пари и нанесла щети на  бюджета. Разследвана е дейността на търговски дружества, които са осъществявали вътрешнообщностни придобивания на стоки – месо, от страни, членки на Европейския съюз. При  извършените действия по разследването е установено, че по документи липсват продажби на територията на страната  , но в хода на извършения оглед на складовата наличност и инвентаризация от контролните органи, е установена липса на стоката. Изяснено е, че тя е реализирана „на черно“ на територията на страната, без да бъдат издавани необходимите счетоводни документи. По този начин дружествата избягвали плащането на данъчни задължения, изразяващи се в неначисляването на 20% ДДС. Щетите към държавата се изчисляват за над 600 000 лева към момента за данъчен период от шест месеца.

Разследващите са установили още, че придобитите по престъпен начин парични средства, чрез финансови операции, са били нареждани по сметки в чужбина, което сочи на престъпления по чл. 253 НК –  пране на пари.

Това е поредна успешна съвместна реализация, целяща неутрализиране на престъпления, свързани с данъчни престъпления, чрез  които се нанасят огромни щети на държавния бюджет.