Лавров обясни защо Русия се изтегля от Сирия

25

Решението за прекратяване на операцията на руските ВКС в Сирия не е взето, за да се харесаме на някого. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА „Новости”. „Решението ни за частично прекратяване на операцията, която военновъздушните ни сили осъществяваха в Сирия, изхожда от това, че задачите, поставени от президента пред нашите въоръжени сили в Сирия в отговор на молбата на нейния президент – задачи по укрепване на способността на сирийските въоръжени сили да се противопоставят на тероризма, бяха изцяло изпълнени: сирийската армия възстанови своите позиции в ключови направления, а на терористите бе нанесен съществен удар, и в тази връзка ето тази задача бе определяща за решенията, които взе нашият президент. Те са приети, не за да се харесаме на някой и не за да получим похвала”, каза Лавров пред журналисти, пише „Блиц“.

Той подчерта, че Русия изхожда от интересите на сирийския народ, от интересите на близкоизточния регион, както и от мобилизирането на максимална международна подкрепа на борбата с тероризма и е достигнала тези цели.

„Заложена е добра основа за движение по всички тези направления: и за нанасяне на окончателно поражение на ИД, „Джебхат на Нусра“ и други терористични организации, и за това хуманитарните проблеми да бъдат решени, и за това политическият процес най-накрая да тръгне както трябва”, отбеляза първият дипломат на Русия.