Има шансове преговорите за изграждането на „Южен поток“ да бъдат възстановени

23

Има шансове преговорите за изграждането на „Южен поток“ да бъдат възстановени

Медията се позовава на постоянния представител на Русия в Европейския съюз – Владимир Чижов.  „От обективна гледна точка, от гледна точка на необходимостта на ЕС да получава синьо гориво, от нас има перспектива диалогът да бъде възобновен“, заяви дипломатът  предаде РИА Новости, цитирани от „Novini.bg“.

Проектът, по който се предвиждаше няколко европейски държави, включително и България, да получават руски газ, бе прекратен от Владимир Путин на 1 декември 2014 г. Газопроводът бе подлаган на критики от страна на Брюксел, защото не отговаряше на изискванията на 28-те. Продължавайки темата за доставките на газ от страната си към Европа, Чижов се спря и върху проблемите между Русия и Украйна. „

На този етап ние не предвиждаме преговори във формата Москва-Брюксел-Киев“, каза още той. Дипломатът по този начин отговори на твърденията на правителството на Украйна, че скоро ще се проведе среща на представители на Русия, Украйна и ЕС.  Европейската комисия пое част от плащанията на Украйна за руски газ. Целта бе да не се повтори студената зима от 2008-2009 г. Тогава заради неуредени финансови отношения между Киев и Москва България и други страни в Източна Европа останаха без газ и парно.