Хапваме „отлежало“ агнешко за Великден

110

Животновъди алармират, че месото вече е внесено и чака на склад.

Поредната измама се готви за Великден и Гергьовден, предупредиха животновъди от Южна България.

Месец преди празниците фермите им вече били атакувани от прекупвачи, които поставяли безумни условия. Искат да купят агнетата за 4,50 лева килограм живо тегло и нито стотинка повече, пише „Епицентър„.

Ще вземем по 80 лева средно за цяло агне, а отглеждането му струва много повече.

Отново ще сме на загуба, но на никого не му пука. Не можем да изнасяме за арабските страни, защото знаете какво става там, има война, търговията спря. Миналата година заради внос на некачествено месо от Румъния, Турция отряза и българския пазар. Имахме някакви договорки с Гърция, но сега там са настръхнали фермерите, блокират граници и всеки трябва да се оправя поединично.

Остава ни само вътрешния пазар, но оттам ни изнудват, категорични са овцевъдите. При цена от 4,50 на килограм живо тегло, месото трябва да се продава по 11 лева на щандовете.

Само че отсега то е достигнало 15 лева в големите вериги, а по празниците ще скочи двойно. Не само половината българи няма да могат да си го позволят, но и няма да са сигурни какво купуват.

Животновъдите издадоха, че до тях е достигнала информация, че български търговци отново са се договорили да купят на смешни цени месото от военния резерв на западноевропейски страни.  Даже вече са вкарани големи количества дълбоко замразено агнешко месо от държави, които са подновявали  военно временните си запаси. Месото вече се продава в търговската мрежа за над 11 лева за килограм, а реалната му стойност е 5-6 лева.

Така се правят големи търговски удари и печалби за сметка на производителите и потребителите. Това месо ще бъде пуснато по магазините масово за  Великден и Гергьовден, като преди това ще бъде размразено и ще се продава като охладено.

Измамата е огромна, защото ако човек си купи по-рано мръвката и я замрази втори път, после тя става опасна за консумация. Освен това месо, престояло над 10 години по складове е хладилници, няма необходимите вкусови качества. Да не говорим, че е на ръба на срока на годност, най-вероятно ще понамирисва на стари чорапи и е подигравка за българите да седнат на празничната трапеза с него.

Подобно месо се купувало само от български търговци, такова е и част от свинското и дълбоко замразеното пилешко, предупредиха животновъдите.