Германско издание посочва АЕЦ Козлодуй като най-опасна в ЕС

56
128-те атомни централи в Европа са на средна възраст от 30,6 години, което навява мисли, водещи към заключението „Чернобил“ или „Фукушима“. Това пише в свой коментар авторитетното германско издание Tagesspiegel, цитирани от „Актуално“.

Според оценката на германското издание опасни ядрени рекатори могат да бъдат намерени в цяла Европа, но конкретно са посочени имената на четири държави, сред които личи и това на България. Посочва се, че реакторите на АЕЦ Козлодуй са най-опасни в ЕС, като се припомня, че блокове I – IV бяха спрени при влизането ни в Съюза. Tagesspiegel се позовава на доклад на МАЕ от 2013 година, според който има пропуски в плановете в случай на авария в Козлодуй и липсва достатъчно квалифициран персонал. Припомняме, че при приемането на държавния бюджет за настоящата годинапарламентът отказа да увеличи бюджета на Агенцията за ядреното регулиране (АЯР), въпреки че депутатите от Енергийната комисия в парламента до един призоваха останалите си колеги в пленарна зала да гласуват увеличение. Ставаше въпрос за по-малко от половин милион лева.Освен името на нашата страна, на фокус са още тези на Украйна, Великобритания и Франция.Разбира се, Украйна води класацията с аварията в Чернобил. Има обаче и по-пресни тревожни сигнали. Такъв е случаят от 2015 година, когато АЕЦ „Запорожие”, която е най-голямата в Европа, беше принудена да спре работа заради проблеми с мрежата. Според австрийската природозащитна организация Global 2000 това не е бил случен инцидент, а опит за терористичен акт, тъй като проруски сепаратисти са взривили електрическа подстанция, което е довело до проблема.

Проблеми има и в Белгия. Става въпрос за АЕЦ Дул и АЕЦ Тианж. От 2012 година насам са забелязани стотици микроскопични пукнатини в кожуха на два реактора. Оказва се, че е по-евтино да се построят нови АЕЦ, отколкото да се правят поправки. Всъщност АЕЦ Дул е вече на 42 години, а първи реактор на централата е на 51 години. Въпреки потенциалните проблеми засега Белгия не спира централите си, защото 47% от нуждата от електричество на страната се задоволява от ядрена енергия.Неприятности има и с френската АЕЦ Фесенхайм. Тя се намира точно на границата с Германия и е най-старата френска централа. През 2009 година централата имаше проблем с охлаждането. През 2012 година стана инцидент с ограничена газова експлозия, а през миналата година един от реакторите ѝ беше засегнат от гръмнал тръбопровод. А през 2014 година се наложи изключване заради срив в охлаждащата система, като за инцидента се разбра чак няколко дни по-късно.В ЕС има общо 185 ядрени реактора с приблизителна мощност 162 507 мегавата.

Read more: http://society.actualno.com/avtoritetna-germanska-medija-sochi-aec-kozloduj-kato-jadrena-opasnost-za-evropa-news_528331.html#ixzz42gXp4nIP