Извънредно от парламента: Депутатите решиха да разкрият доклада за КТБ!

29

Депутатите решиха да разсекретят доклада на фирмата „Аликс партнърс“, извършила разследването за несъстоятелността на КТБ. След като се твърдеше, че в договора с тази фирма има клауза за конфиденциалност, това ще стане чрез специален закон, прието от парламента по предложение на депутатите от ДПС Йордан Цонев, Делян Пеевски, Петър Чобанов и др. Цонев и Чобанов са подписали и сходно предложение, направено от ГЕРБ.
Докато представяше мотивите за предложението на ГЕРБ, шефът на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че в парламента се е получило писмо от шефа на СГС, според когото се очакват над 400 дела за приети или отхвърлени вземания от КТБ. Това според Кирилон налага и избистряне на правилата за работа на съда по закона за банковата несъстоятелност, който се прилага за пръв път и се оказва, че има слаби места.

Затова предложението за законодателни промени на ГЕРБ предвижда мерки срещу шиканеране на процеса при призоваването чрез вписване в Търговския регистър, уеднаквяване на мотивите за вземане на решения, за да не бъдат различни по сходни казуси, определяне на възнагражденията на синдиците на в зависимост от срока, а от свършената работа, както и изискване на ежемесечни, вместо на ежеседмични доклади от тях и определяне на адвокатските хонорари по минималната ставка.

Йордан Цонев пък заяви, че ще подкрепи предложението на Мартин Димитров не само докладът на „Аликс партнърс“, но и договорът с фирмата също да стане публичен, както и да се настоява тя да започне да прибира вземанията на дължимите към банката суми.

„Когато става дума за обществен интерес, никаква публичност и прозрачност не е излишна и всяка конфиденциалност нарушава обществения интерес“, мотивира се Цонев.

Източник: blitz.bg