Заловен е терористът, екзекутирал руския летец в Сирия

36

Турчинът Алпраслан Челик нарекъл престъплението „мъст срещу руснаците“

Терористът Алпраслан Челик, който през ноември 2015 година разстреля в Сирия руския летец Олег Пешков, е бил задържан в Сирия. За това съобщава иранската агенция „Фарс“, позовавайки се на свой източник. Според изданието Челик е бил заловен от сирийски войници.Алпраслан Челик е известен със своята крайна антируска позиция, предаде БЛИЦ. Турският сайт „Газетеватан“ цитира негово интервю малко преди да бъде задържан. Пред журналистите Челик се хвали с това, че „от години е преследван от Русия заради своите „идеали“, а сега – и заради убийството на пилота. „Отмъщавам на Русия. Девизът ми е“ Или победа, или мъченичество“. Сигурността на Турската република и турския народ е висш приоритет за нас“, заявява крайният националист.

letec

Челик признава, че той, както и другите, които се сражават срещу сирийците, получават сериозна поддръжка от Турция. Той добавя, че с него си сътрудничели „много турски неправителствени организации, представители на министерството на извънредните ситуации, общественици. Според Челик списъкът, в който влизат онези, с които воюват, никак не е малък. В него влиза Русия, режимът на Асад, Иран, иракското шиитско опълчение.

Припомняме, че руският бомбардировач Су-24 с командир Олег Пешков и штурман Константин Мурахтин бе свален над Сирия 24 ноември 2015 година. Машината бе ударена с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 на няколко километра от сирийско-турската граница. И Пешков, и Мурахтин успяват да се катапултират, но са обстреляни от радикални ислямисти. Мурахтин оцелява, след като успява да се скрие в близката гора. Пешков е разстрелян още във въздуха, докато се спуска с парашута си, а след това тялото му е подложено на жестоки гаври и издевателства. Посмъртно е обявен за Герой на Русия.