Военното министерство: 30 000 бежанци са в Гърция, някой близо до нашата граница

46

Имаме готовност да изпратим до 1000 човека за няколко часа на границата край Идомени. Част от тях ще бъдат въоръжени. Патрулите ще се извършват съвместно с органите на МВР. Ще използваме сила само в краен случай – тогава, когато е застрашен живота на нашите военнослужещи или полицаи. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова тв.„Положението в Гърция е изключително трудно. По наша информация около 30 000 бежанци са се концентрирали там, някои от тях близо до нашата граница – коментира Ненчев – Положението е същото и в Македония, и в Сърбия. България е иден вид остров на стабилност. Надяваме се за дълго, но винаги съществува вероятност част от тези бежанци да се насочат към българската граница. Затова подготвихме съответните мерки и инструкции как да се действа спрямо държавите, от които те идват. Ще направим всичко възможно да опазим българската граница.”

Той не отрече възможността бежанците да пресекат границата между Гърция и България или между Гърция и Македония през труднодостъпен планински район.

Министърът каза, че от средата на април по зелените граници на държавата има военни, които оказват логистична и конкретна подкрепа, свързана с предвижването. По-голяма концентрация на военни все още няма да има. Има екипи, които извършват обследване, оглеждат конкретни терени. В тази операция ще бъдат включени сухопътните войски, военно-въздушните сили с няколко хеликоптера, които ще направят оглед на границата, които да предвидят местата, през които биха преминали бежанци.

„Сътрудничим със съседните страни и други служби за да имаме изпреварваща, конкретна информация“, обясни Ненчев.

„Те са изключително изобретателни, напористи. Една голяма част от тях твърдят, че под никаква форма няма да се съгласят да се върнат доброволно”, коментира още Николай Ненчев имигрантите, които искат да преминат през България.

Относно възможността за връщане на задължителната казарма, той заяви: „Не ми изглежда твърде възможно, защото през последните години се стремим към професионална армия и сме подготвени за това. Разпоредил съм на експертна група да изработи нашето становище по този въпрос. Но въвеждането на задължителна казарма е малко вероятно. Една година е необходима, за да обучим един войник, а това е доста скъпо”.