И през тази година ще има Роженски събор

206

И през тази година ще има Роженски събор, съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов. За втора поредна година съборът се провежда като публично-частно партньорство между Община Смолян и Фондация „Наследство в бъдещето“.
Съборът на Рожен ще се състои от 15 до 17 юли. Като мото на фолклорното събитие ще бъде инициативата „Във всяка родопска къща да има по една гайда“.
„След събора през 2015 г. се наблюдава повишен интерес към обучение за гайдари. Идеята ни е да запазим инструмента. Ще подкрепим децата, които искат да станат гайдари, а нямат възможност да имат инструмент. Основното, заради което правим това събитие, е българският фолклор“, каза Мелемов. Организаторите заявиха, че ще подарят гайда на всяко дете, което дойде на Рожен и прояви желание да свири на емблематичния родопски инструмент.

Фолклорното събитие и през тази година ще бъде под името Събор на народното творчество и животновъдството. Програмата съчетава фолклорни изпълнения на пет сцени, експозиции и изложби на музеи, етнографски сбирки, изложения на занаяти и др.

Източник: bnr.bg