КЗП: Ще следим за информацията и безопасността на мартениците

60

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП): Ще следим за информацията и безопасността на мартениците

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна проверки за правото на информация и безопасността на мартениците. Това съобщи пред Радио „София” Димитър Маргаритов, председател на институцията.

„Освен наличието на задължителната информация, включително за произхода на мартениците и поставянето на цените им на видно място, ще следим много внимателно и за тяхната безопасност. Особено когато става дума за стоки за деца, това е един изключително важен проблем, с който нашата комисия се занимава. Винаги, когато има повишаване на търсенето на стоки, които биха се квалифицирали по-скоро като рискови, ние трябва да присъстваме и да гарантираме един спокоен пазар на потребителите”, коментира Маргаритов.

„Отнасяме се отговорно към всяка кампанийна търговия в различни периоди. Имахме активно присъствие в началото на учебната година, когато разкрихме и неутрализирахме една неприятна схема при продажбата на бележници и лични карти в комплект, която вдигаше цената им многократно. Бяхме активни и по време на т.нар. „Черен петък”, когато традиционно се адресират към потребителите анонси за големи намаления и там установихме неща, които не съответстваха на действителността”, допълни ръководителят на контролния орган.

При констатацията на водещия, че КЗП се ползва с все по-голямо доверие сред потребителите и все повече хора се обръщат към нея Маргаритов благодари за комплимента и посочи, че от негова гледна точка е оптимистично, че се наблюдават две тенденции: увеличаване броя на хората, които се обръщат към институцията, и същевременно – намаляване броя на констатираните нарушения в резултат на проверките, които също се увеличават.

„Ние ще продължим да се стремим в най-голяма степен да сме полезни на гражданите при удовлетворяването на техните основателни претенции към търговци, които прилагат към тях различни некоректни практики. Ще полагаме усилия и да информираме обществото за основните неща, свързани с потребителската защита, защото това е един процес, който като цяло с еднаквия ритъм на игра на всички участници в него може да ни гарантира един по-спокоен, по-коректен, по-лоялен пазар”, каза още Маргаритов.