Джихадист от ИД: Убил съм 500 души, изнасилил съм 200 жени

39

Заловен джихадист от „Ислямска държава” разказа със смразяващи подробности за масови екзекуции, извършени от групировката по време на атаките ѝ по селищата на язидите.

21-годишният Хюсеин е започнал кариерата си на ислямист, когато е бил само на 14 години. Той бил въвлечен в света на джихадистите от проповедник в местна джамия. След това се присъединил към „Ал Кайда”, а сега очаква да бъде съден за участието си в „Ислямска държава”, писа novini.bg

Амар Хюсеин казва пред „Дейли Мейл“, че по цял ден чете Корана в своята килия, за да стане по-добър човек. Въпреки това, той не показва никакво разкаяние, че е изнасилил 200 жени. Хюсеин, заедно с още един член на „Ислямска държава”, е бил заловен по време на атаката по Киркук през октомври.

Хюсеин разказва, че неговите емири или местни командири на „Ислямска държав” са му давали да изнасилва колкото си иска момичета язидки. „Младежите имат нужда от това, твърди той. Хюсеин разказа още как е вървял от къща на къща в няколко иракски села и е изнасилвал жените в тях. Кюрдските официални лица на свой ред казват, че имат доказателства за изнасилванията на Хюсеин, но не и информация за техните мащаби.

Хюсеин разказва още, че е убил около 500 души от 2013 година насам, когато се присъединил към ИД. „Убивахме всеки, който трябваше да убием. Обезглавявахме всеки, който трябваше да обезглавим”, допълва той. Той също си спомни как емирите са го обучавали да убива. Първоначално това било трудно за него, но после, след упражения върху хора, всичко ставало все по-лесно с всеки изминал ден. „По 7-8 наведнъж. 30-40 души.

Закарвахме ги в пустинята и ги разстрелвахем”, казва Хюсеин. „Карах ги да коленичат, слагах им превръзка на очите и стрелях в главите им”, разказва той. „Това си беше нормално”, допълва главорезът. За своята съдба Хюсеин обвинява житейските си трудности. Твърди, че е продукт на разбито семейство и бедност в родния си град Мосул. „Нямах пари. Нямаше кой да ми каже какво е грешно и какво е правилно. Нямаше работа. Имах приятели, но никой не ми даваше съвет”, разказва Хюсеин.