Дванадесет години затвор за побой, завършил със смърт на мъж в с. Градево

12

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът наложи ефективно наказание „Лишаване от свобода“ за срок от дванадесет години на В. Георгиев (на 32 години) за извършено от него престъпление по чл. 115 от НК.

На 20.01.2013 г. подсъдимият Георгиев се обадил по телефона на майка си, която живеела сама в с. Градево, общ. Симитли. Жената казала на сина си, че И. Данчов (на 69 години), който често посещавал дома й, отново е при нея, пиян и я тормози, като помолила сина си да дойде да я прибере от селото.
Георгиев, заедно със сестра си и неин приятел, веднага тръгнали към с. Градево, като по пътя подсъдимият се заканил: „сега този Иван ще го пребия, ще го „ремонтирам малко“.

Още с влизането в къщата на майка му Георгиев нанесъл няколко удара в лицето на Данчов и започнал да го дърпа да излезе навън. Без да срещне никаква съпротива от пияния мъж, той продължил да го бие с юмруци предимно в областта на главата, а междувременно казал на майка си и сестра си да събират багажа и да се качват в колата. След това той взел дървена тояга и продължил да нанася удари с нея, като на няколко пъти тя се чупела.

Побоят продължил и на двора, където подсъдимият повалил Данчов на земята и продължил да го бие с тоягата. Един от ударите в лявата тилна област на главата, причинил счупване на черепа, довела до контузия и оток на мозъка. Едва когато пострадалият престанал да реагира, Георгиев престанал да нанася удари. След това заключил с катинар и синджир дървената врата на къщата, качил се в автомобила, където го чакали майка му и сестра му и заминали за Благоевград.

Същата вечер синът на Данчов на няколко пъти му звънял по мобилния телефон. След като не успял да се свърже с него, на другата сутрин той потеглил за с. Градево. Не открил баща си в дома му, поради което се отправил към къщата на Георгиева в махала „Драмче“. Пред вратата той видял безжизненото тяло на баща си. Веднага бил подаден сигнал до 02 РУП – Благоевград. Пристигналият на местопроизшествието екип на „Спешна помощ“ констатирал, че лежащият на земята мъж няма жизнени показатели.

По-късно същия ден било извършено претърсване и изземване в апартамента на В.Георгиев в Благоевград. В хода на досъдебното производство той не отричал, че нанесъл побой на пострадалия и дал свои обяснения по повдигнатото му обвинение, изразяващи защитната му теза.

Изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза установила, че смъртта на Данчов се дължи на черепно-мозъчна травма, довела до ограничена контузия и изразен оток на мозъка, където се намират жизнено-важни центрове. Наред с това, непосредствено преди смъртта си, пострадалият мъж бил в състояние на средна към тежка степен на алкохолно опиване.

Присъдата на ОС-Благоевград не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.