Година след смъртта на Трифон Иванов: Банката взе имотите му

135

Два милиона стигнаха дълговете на фирмите на Трифон, а наследниците му не пожелаха да ги връщат.

Повечето му приятели отказаха в началото да повярват, че Трифон Иванов вече не е между живите. Масивен инфаркт покоси един от най-великите защитници в историята на България. Новината през онзи мрачен 13 февруари 2016 г, изглеждаше повече като лоша шега.

Та кой можеше да предположи, че железният Туньо ще бъде предаден от собственото си сърце. Ненавременната му смърт потресе България, пише 168 часа. Чак след като Трифон си отиде, се разбра колко всъщност са го обичали бившите му съотборници от златното ни футболно поколение, фенове, приятели, роднини. В последните си години Туньо сякаш странеше от общественото внимание. Отказваше да дава интервюта, не ходеше по светски събития.

Предпочиташе да си стои на вилата край малко язовирче – също негова собственост, да лови шарани и да си спомня за добрите стари времена. Защитникът направи страхотна футболна кариера, но след нейния край не успя да се справи с житейските предизвикателства. Опита различни видове бизнес, които до един се оказаха неуспешни. После тръгна да прави революция във футбола ни заедно с Боби Михайлов и останалите легенди от онзи велик национален отбор, стигнал до 4-тото място на световното в САЩ. Постепенно обаче се отказа и от това начинание и в крайна сметка беше назначен на работа в Зоналния съвет на БФС във Велико Търново. Близките му казват, че е имал планове да рестартира бизнеса си, но инфарктът спря житейския му път.

За съжаление гибелта на Туньо не успя да сплоти най-близките му хора и още повече задълбочи проблемите с банковите институции, които приживе мъчеха бившия национал. Една година след смъртта му се оказва, че дъщерите му продължават да воюват с дългогодишната му приятелка Валя, а банката прибра почти цялото му имущество. Причината за решителната намеса на съдия-изпълнителя са огромните дългове, натрупани от фирмите на големия футболист и неуспял бизнесмен. Още приживе той се затрупва с огромни неприятности, след като тегли почти едномилионен заем, за да задвижи поредното си бизнес начинание. Много скоро след като окачва бутонките, Трифон отваря бензиностанция, но не успява да се намеси активно в търговията с горива. След това тегли големия заем, за да вдигне развлекателен комплекс край село Поликраище.

Bъpxy тepeн oт пoчти тpи дeкapa фyтбoлиcтът пocтpoявa лyкcoзнa cгpaдa c oфиcи, pecтopaнт, диcкoтeкa и cтaи зa cпaнe. C ocтaтъкa oт пapитe Tyньo кyпyвa и мaлък pecтopaнт дo язoвиpa в poднoтo cи ceлo Гopнa Липницa. Комплексът край Поликраище така и не успява да заработи заради липса на клиенти. Огромното капиталовложение дърпа към дъното Трифон и той е принуден да търси всевъзможни варианти, за да се спаси от фалит.

Така и не успява да изплува. Банката праща съдия-изпълнител да се намеси в управлението на част от собствеността на бившия национал. Проблемите се отразяват на Туньо и може би са причина той да се отдалечи от приятелите си.

След внезапната му гибел се оказва, че има огромни дългове за плащане, а роднините му нямат желание да ги наследят. Така година по-късно банката е придобила всичко, което се е водило на негово име. Повод за скандалите в семейството на Трифон Иванов стават неговият апартамент във Велико Търново и старият му джип “Мерцедес”. Дъщерята на покойния футболист – Галина, чрез фейсбук профила си информира света за опитите на приятелката на Туньо – Валя, да разпродаде имуществото му.

Така твърди Галина, която живее в Германия, а обвинената Валя до този момент отказва да отговори на обвиненията.

„Всеки ден, всяка минута излиза с нова закана от нея към нас, нова изненада, нова информация, лъсват нови схеми. Тате не успя да разбере, че неговата голяма любов се оказа неговият най-голям враг. Аз обаче никога няма да се откажа. А ти, мила му „съпруго“, никога няма да бъдеш част от фамилията Иванови“, гневи се в социалната мрежа Галина Трифонова.

След това идва още по-емоционален изблик от нейна страна: „Обърнах се към полицията за съдействие… сезирах прокуратурата… започнах най-гнусната битка с най-безочливата наглост още в деня, в който осъзнах, че смъртта на баща ми не е случайна!

От 13 февруари нямаме достъп до нито една от къщите ни, неговият рибарник е не просто обещан, а абсолютно обран! Всичко се изпокри в рамките на няколко месеца!

Складовете ни са преместени… Всичко, което се е намирало някога някъде, вече го няма! Апартаментът ни се продава – лъжат, че не е живяно от години! Преди дни с камиони е изнесено цялото му обзавеждане! Преди седмица часове наред са товарени кашони от къщата, където тати почина! Пред разследващите полицаи се дават напълно нереални отговори… очеИЗвадни лъжи, които незнайно защо не биват подлагани на съмнение! Нямам думи!

Нямам сили! Нямам обяснение! Нямам представа как е възможно… Нямаме нищо, а всичко е наше!“ Докато близките на Туньо се карат, цената на апартамента му пада от 90 хил. на 77 хил. евро, но пак не се намира купувач. Другите му бивши имоти, обявени за продан, също не се радват на особен интерес. Повод за скандали става и старият джип “Мерцедес” на Туньо.

Година след смъртта на Трифон близките му не са заровили томахавките. Не се увенчават с успех и опитите на Христо Стоичков да сближи любимите хора на бившия си съотборник и добър приятел. Дъщерята Галина не е склонна да прости на хората, за които вярва, че са я предали в най-тежкия момент.

„Не търся медийна слава и не желая да ставам медийна звезда. Той успяваше да ни пази от калта, която ни заобикаля. Ще опитам и аз да се предпазя.

Не съм превъзмогнала болката. Все още очаквам той да се появи отнякъде“, емоционална е Галина Трифонова, която моли да не бъде обезпокоявана по време на панихидата на баща й във Велико Търново.