Избраха лого на българското председателство на ЕС

20

Вече е готово логото за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. То бе представено днес от вицепремиера Меглена Кунева, съобщи Канал 3.

Логото съчетава три български символа – националният флаг, кирилицата и шевицата. Неговият автор е Тодор Ангелиев, който е събрал 76 от 90 възможните точки.

Вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева обясни, че логото е избрано след публичен конкурс. „Пожелавам на българското лого на добър час. Символът е ключ към въображението. 6 месеца по света това лого ще е символът на България, както е било при всички председателства досега. 180 творци изпратиха проектите си за председателството.

Ще обясним защо се гордеем с нацията си и с това, което може да дадем на ЕС”, заяви Кунева. Вицепремиерът в оставка обясни, че през 2015 г. едва 3% от българите са знаели, че има председателство. 2016 г. вече 30 на сто знаят за него.

От своя страна победителят Тодор Ангелиев обясни, че е искал да покаже равнопоставеността на кирилицата спрямо латиницата. „Това ми е работата, това ми е много интересно. Мотивира ме това, че исках да направя хубаво лого, което да е графично добре поднесено и да дава лице на България. Опитах се. Мотивацията ми беше да направя нещо хубаво”, допълни авторът.