Експерти: Броят на плъховете в Брюксел е около три пъти повече от местното население (ВИДЕО)

50

Плъхове превземат европейски столици. Клипове и снимки от нашествието на гризачите в Брюксел и Париж са публикувани в социалните мрежи.

Специалисти за борба с вредителите, цитирани от местни медии, потвърждават за главоломно увеличената популация на плъховете в Брюксел. Според експертите броят на гризачите е около три пъти повече, отколкото на местното население.

По официални данни в централната част на белгийската столица живеят около 1.2 милиона души. Присъствието на плъховете напоследък става все по-видимо и това се обяснява с нарастването на броя на населението. Колкото повече са хората, толкова повече са хранителните отпадъци, които привличат дивите животни.

Според специалистите благоприятната среда води до сериозно размножаване на гризачите. Всекидневно фирмите за обезпаразитяване биват викани на адреси, включително в престижния Европейски квартал с институциите на ЕС. Екипите за борба с вредители са били поканени и в посолства, включително в дипломатическите мисии на Канада и на Русия.

Експертите отбелязват, че макар да са неприятна гледка и приносители на зарази, плъховете имат ролята на чистачи на канализацията. По техните думи това, че гризачите все по-често могат да бъдат забелязани, се обяснява с множеството строежи в града, с които са били разрушени предишните им убежища.

Подобна е ситуацията и във Франция, където достъпът на граждани и туристи до паркове и зелени площи бе ограничен.

Източник: БТА