Хакерски атаки във „Фейсбук“ крадат пароли и банкови сметки на българи

77

Снимка, която идва като лично съобщение по „Фейсбук“ от приятел, източва банковата ни сметка и краде всички пароли и ценна информация от компютъра, пише „Телеграф“. За последните 24 часа масово българските потребители в социалната мрежа са получили подобно файлове, които са маскирани като снимки. Езикът за програмиране на вируса е написан на „ДжаваСкрипт“.

Файлът се изпраща от човек, с който сме приятели във „Фейсбук“ и чийто профил вече е бил хакнат от киберпрестъпниците. Те дават команда вирусът да се разпрати до всички абонати от френд листата на заразения абонат. Така например, ако хакнатият профил има 1000 приятели, всички те могат да получат вируса на лично съобщение. Който кликне върху него при опит да го отвори или свали, се заразява. На пръв поглед нищо не се случва.

Веднъж като инсталират зловещия код, извършителите имат отдалечен достъп до компютъра – не са, че виждат всички набирани пароли, както и информация за банковата ви карта, ако потребителят пазарува от интернет, но могат тайно да включат компютъра и тайна да наблюдават жертвата. Освен това заразеният копютър може да се използва за масови атаки от типа бот нет, при копито хиляди PS-та правят заявка за отваряне на даден сайт и той се срива.

Като бонус извършителите може да качат т. нар. кийлогър, който да запаметява всяко наше натискане на копче от клавиатурата. По този начин подслушват кореспонденцията на абоната. „Човекът, чийто профил във „Фейсбук е хакнат, трябва да си смени паролата за социалната мрежа, да си преинсталира операционната система и да си качи добра антивирусна програма,с която да сканира всички файлове“, коментира експерт по киберсигурност. Ако потребителите имат съмнение, че може да са се заразили при опит да отворят линка, също трябва да си отворят харддиска с добра антивирусна програма.