Студентът, който си купи Кремиковци за 316 млн. лв., още се покрива

103

Какво се случва с 26-годишния Лъчезар Варнаджиев, който спечели търга за покупка на „Кремиковци” срещу 316 милиона лева през 2011 г. Това се случи с новорегистрирана фирма. Младежът е току що завършил студент, живее на квартира в София, няма никаква бизнес история, а родният му дом е апартамент в панелен блок в Белене, съобщава БТВ.

Роднините му тогава научиха, че е започнал да се занимава с бизнес от телевизията. Соченият за класическо подставено лице Варнаджиев се води шеф на „Кремиковци” около година. Фирмата, купувач на комбината „Кремиковци”, е препродадена и накрая се оказва собственост на офшорка, регистрирана в рая на скритата собственост Британски Вирджински острови.

5 години след коронясването си за шеф на най-голямото предприятие в България Варнаджиев няма нищо общо с „Кремиковци” и с какъвто и да било бизнес, а някои издания твърдят, че той е в неизвестност.

Надин е фирмата, която стои зад покупката на „Кремиковци” преди 5 години. Преди да бъде поставен като собственик, Варнаджиев работи за компанията. Брат му Павел Варнаждиев също за кратко става собственик на фирма, работеща с Надин, за което по-късно е арестуван и обвинен за данъчни измами, ощетили държавата с 16 милиона лева, а в момента чака присъда.

Случаят със сделката за Дипломатическия клуб в Бояна напомня на тази с „Кремиковци“. Надзорния съвет може да спре сделката и така няма да има нужда тя да влиза в съда, обяви депутатът от РБ Петър Славов.

Той посочи, че е по-интересно кой се крие зад тази сделка. „Прокуратурата вече е сезирана по тази сделка. Трябва да се изясни има ли превишаване на правомощията на длъжностно лице“.

„Трябва да се пита ДАНС за това“ заяви депутатът на ГЕРБ Методи Андреев. „Сега трябва да се разясни защо тези сделки се правят по този начин. Ясно е, че целта е да се скрие истинският собственик. Зад такива сделки прозира корпоративни цели скрити зад политически интереси“.

„Това не е изолиран случай, а е масово“, категоричен беше още Славов.