Разкриха връзката между Луната и нашествията от медузи

133

Нашествията на медузи край плажовете на Средиземно море са пряко свързани с лунния календар, установи израелско проучване, цитирано от Франс прес, dariknews.bg.

Ако летовниците желаят да избегнат болезнените опарвания от тези животни, те трябва да се вгледат по-скоро в Луната, отколкото в морската шир, отбелязва агенцията. Идването на медузите, които са вечният кошмар на курортистите, е по-често в средата на лунния месец, преди и по време на фазите на пълнолуние.

Изследването могло да установи и идеалната температура за тези мекотели – те обожават топлите води между 28.2 и 30 градуса по Целзий.

Проучването, ръководено от Ави Алгази, било поръчано от Националната електрическа компания на Израел. Медузите представляват голям проблем за нея. Всяко лято безброй медузи биват всмуквани от помпените системи на израелските електрически централи, като по този начин задръстват инсталациите. От тях страдат най-вече филтрите.

Според Ави Алгазир резултатите от проучването ще бъдат от полза не само за Националната електрическа компания на Израел, но и за всички страни, развиващи туризъм по средиземноморското крайбрежие.