За първи път в историята робот уби човек

66

Тази седмица полицията в Далас използва робот за откриване бомби с прикрепено към него взривно устройство, за да неутрализира убиеца на петимата полицейски служители.

Според експерти, това е първият случай, когато полицейски сили използват военен робот за бомби за смъртоносни цели, пише „Монитор“. Подобни роботи са били използвани във високо рискови ситуации, като обезвреждане на бомби или дори доставянето на пици за предотвратяване на самоубийство, но нищо смъртоносно, до сега.

До сега, не е известно точно какъв вид робот е използван, но сценарият звучи подобно на специални тактики, използвани от американските войници в Ирак, които използват Marcbot-IV. Вследствие на програма 1033 на Пентагона, която дава възможност военно оборудване да бъде използвано от полицейски сили прави възможно полицейските управления да използват тези видове машини.

Marcbot е сравнително евтин около $ 8000, в сравнение с други, много по-напреднали роботи обезвреждащи бомби на Northrop Grumman, които стигат до $ 180.000.

Моделите Mark 5А-1 и F6 са значително по-напреднали, отколкото Marcbot. Докато роботите използвани от армията в Ирак са доста повече от дистанционно управляван робот с подвижна ръка, роботите на Northrop Grumman имат широк набор от функции, като цветни камери за наблюдение, роботизирана ръка със седем степени на движение, удължители за камери и колела които им помагат да се изкачват по стълби, а стрелеца е бил на втория етаж.

Northrop Grumman отказа да коментира дали техен робот е използван в смъртоносната операция.