Извънредно! Кюрдите обявиха федерация Кюрдистан!

84

Сирийските кюрди обявиха създаването на федеративен регион в северна Сирия, съобщава „Франс Прес“. „За региона Сирийски Кюрдистан в северната част на Сирия е утвърдена федерална система“, е заявил представителят на кюрдската Партия на демократичния съюз Сиханоук Дибо след края на среща в град Румейла, в североизточната част на страната.
Кюрдската федерация остава в рамките на Сирия. Предполага се, че „федерацията“ ще обедини разделените национални общини, а също и опълчението за противопоставяне на терористите от „Ислямска държава“, „Джебхат ан Нусра“ и другите забранени организации, съобщава РИА Новости.

Властите в Дамаск вече определиха създаването на федеративния регион за незаконен. Опозиционната коалиция също е заявила, че е против и е заявила, че поддържа единството на страната.

В сирийския град Румейла (провинция Хасеке) се събраха около 200 делегати от цяла северна Сирия – представители на Сирийски Кюрдистан, а дъщо арабски, асирийски, чеченски, черкезки, туркменски и арменски общини в градовете Алепо, Ал Шанбе и други.

Събитието преминава под лозунга: „Федерална Сирия – гаранция за общ живот и братство на народите“.

По-рано представителят на Сирийски Кюрдистан в Москва Роди Осман заяви, че решението за федерализацията е било в отговор на това, че кюрдите не са били поканени за участие в междусирийските преговори, които се провеждат в Женева.

Преговорите в Женева са под егидата на ООН, а участниците в нея обсъждат възможностите за регулиране на конфликта в Сирия и възможното бъдеще на страната. По-рано редица участници в преговорите заявиха, че е необходимо участието и на представители на сирийските кюрди. Това предложение бе подкрепено и от Русия. Турция бе против привличането на кюрдите като участници в преговорите.

По-рано Сирийски Кюрдистан провъзгласи своята автономия, която се управлява от Висшия кюрдски съвет. Централното правителство на Сирия не признава тази автономия. В същото време заради водещата се война в страната, северните й територии, населени основно с кюрди, се оказаха отрязани от останалата част на страната. Правителството на Башар Асад в момента няма никакво влияние на територията на Сирийски Кюрдистан. Там живеят около 4,6 милиона души, от тях 2,5 милиона кюрди.

БЛИЦ